Preschool Tadika Taska Montessori di Kota Kinabalu Sabah Malaysia

Salam. I am a mother of one, she is 2,5 years old. I am muslim. Have a plan to send her to preschol next year 2017. Sebagai parent, saya selalu cari yang terbaik for my kid. Btw, I just move to Malaysia for good in sha Allah. We lived at Bandung, Indonesia before.

I am a very choosy person if its talk about school. Saya mau yang montessori, which is montessori sangat hype sekarang dan memang berguna buat anak, I dont want my child dibesarkan dalam sekolah yang full stress, too serious, NO !

Di negara Barat, mereka bisa belajar dalam keadaan santai tapi tetap cerdas. Mereka menggunakan metode montessori ini. For you who do not know about montessori, please google, you MUST know about this especially of you’re a parent.

Ive been search for some preschool at Kota Kinabalu sabah but didnt find the school that I want. Yes I want montessori school, use english, and I want they teach in a muslim way. I want that school hygiene too, have a clean room. I want the teacher at least graduate from degree and at least fluent in English.

If you come to Indonesia, and you pay for RM2000 or RM3000 you can get all of that in one school. But in Malaysia, its expensive and I even cant find any school that at least memenuhi my criteria. But I found this :

  1. Brainy Brunch islamic Montessori : first time dengar nama ni school, then I said my kid harus masuk sekolah ini ! Tak peduli berapa harganya harus masuk sekolah ini. Tapi tanya sana sini, dan beberapa ibu bapa yang anaknya sekolah disini said theyre not satisfied with this school. I checked their price, kurang lebih RM2000 for first time masuk sekolah. Ini belum include biaya tambahan , kadang mereka ada yuran tambahan begitu. Unfortunately the teacher at this school graduate from SPM. I dont mean that theyre not compatible but in this case I have my own target. Sekali lagi, semua ibu mau yang terbaik buat anaknya. Yang best, di brainy bunch ini they really teach in islamic ways which is very important for me. Anak harus kena didik secara islam. Dari kecil lagi. Saya ada tengok facebook dorang yang dorang melatih anak sholat dhuha, hafalan doa2 ini yang besssstt. Okay akan dipertimbangkan sekolah ini.
  2. Smart Reader Alamesra : pertama tengok ni school, tak tertarik dengan building nya. Hmm biasalah ibu ibu ni mau sekolah anak yang cantik cantik biar di gambar masuk instagram cantik nanti #boohaa banyak mau lah ni hahah. Tapi tanya sana sini semua parents cakap they kidos get improve so fast after they sent to this school. Saya tengok di fb dorang pun guna montessori methods. Yuran untul awal sama macam BBIM around rm2000 begitu. Tapi itulah tak ada cara mengajar secara islamic. Huhuhu. Saya mau yang english montessori dan islamic. Manaaalaaa mau cari.

I will update lagi nanti kalau dah jumpa preschool yang best. Jangan lupa kalau ibu ibu dan bapa bapa sekalian ada juga review about preschool at kota kinabalu boleh comment. If you want to contact me so kita boleh cari preschool sama sama ka boleh add my instagram @dearoyy or facebook Andrea Raimadjo. Only for preschool yaa. Sebab saya baru di KK so need more info. Thankyouu 💕